Oldal kiválasztása

XIII. Komáromi Egyetemi Napok – Az ipari gyógyszerfejlesztés a XXI. században- klinikai gyógyszervizsgálatok

Dr. Filakovszky János, ideggyógyász szakorvos, gyógyszeripari szakértő,  SJE.

Kérdések a helyszínen, szóban, írásban, e-mailben…..

Felkértek-e már arra, hogy klinikai gyógyszervizsgálatban vegyél részt?  Részt vettél-e, vagy családodból, közeli ismeretségi körödből, részt vett-e valaki  klinikai gyógyszervizsgálatban? Mit kell tudni a klinikai gyógyszervizsgálatokról a XXI. században?

James Lind, skót  orvos, tengerész, 1747-ben  végzett a  világon elsőként  randomizált  klinikai  gyógyszervizsgálatot, amelyben ellenőrzött körülmények között bizonyította a C vitamin hatásosságát  a skorbut betegség megelőzésében tengerészeknél. Lind ezzel meghatározta a klinikai gyógyszervizsgálatok alapjait. Az ő emlékére, minden évmájus 20-át a modern klinikai gyógyszervizsgálatok nemzetközi napjává nyilvánították.

Napjainkig, a gyorsan fejlődő orvostudomány, az ipari gyógyszerfejlesztés számos sikertkönyvelhet el. Mindazok mellett, hogy sok új hatásmechanizmusú modern készítmény elérhető a betegek többségének és, hogy  sikerült több betegség korszerű gyógyítását megoldani, további új gyógyszerek szükségesek ahhoz, hogy  számos betegségre megtaláljuk a legmegfelelőbb kezelési eljárásokat. A világon kb. 39 ezer embertdiagnosztizálnak naponta daganatos megbetegedéssel, kb.  4 másodpercenkéntvalaki elveszíti az emlékező tehetségét, a memóriáját.  A gyógyszerfejlesztés összege azelmúlt tíz évben 300 millió dollárról kb. 1,2 milliárd dollárra emelkedett, a fejlesztés  kb 10-12 évig tart.

Melyek az iparág legfontosabb kihívásai, milyen lehetőségeket rejt a technológiai fejlődés a genomika, az ipari gyógyszerfejlesztés a betegek számára ?  Mit jelent a személyre szabott klinikai-ipari gyógyszerfejlesztés?

Ezekkel és más  kérdésekkel foglakozik az előadás. Megtudhatod, hogy mivel foglakozik azipari gyógyszerfejlesztés, hogy milyen  szigorú nemzetközi, törvényi és etikai előírások szabályozzák a klinikai gyógyszervizsgálatokat. Ezen ismeretek birtokában, könnyebben eldöntheted, hogy résztvevője leszel-e klinikai gyógyszervizsgálatnak ha arra felkérnek.

Időpont: Április 3. hétfő  9:15 – 10:00

Helyszín: A Selye János Egyetem Konferencia-Központjának Aulája